Sint*erende Nieuwsbrief

4 december 2014

Goden en geesten, heiligen en sinten: het vieren van de cyclus van leven en dood met rituelen en jaarfeesten…


Laten wij goden een eind maken aan de strijd; laten wij die aan de stervelingen over, aldus Apollo en hij ging … Nu echter had hij de bijtende scherpe woorden te dulden van zijn zuster, Artemis, godin van het wild en de jacht. Dus de grote Boogschutter gaat er vandoor! riep ze.

Uit: Hoofdstuk XXI: Strijd bij de stroom
van Homeros’ Ilias, omstreeks 700 vC


Hoe in verhitte tijden het Sinterklaasfeest te vieren?

bliksemZeus was de opper god van het Griekse pantheon. Vooral het luchtruim met de weersverschijnselen vielen onder zijn domein. Om deze reden werd hij ook ‘bliksemslingeraar’ genoemd.

In het meest bekende Sinterklaas liedje bezingen we hoe de ‘goedheiligman’ op zijn stoomboot uit Spanje komt, terwijl we heel goed weten dat de historische figuur Sint Nicolaas in het Turkse plaatsje Patara is geboren en in de 4e eeuw bisschop van Myra was …

Toch schuilt hier een betekenisvol verhaal achter: lees verder over het leven van Nicolaas en zijn wonderlijke gaven zieke kinderen te genezen en voor genoeg graan te zorgen in tijden van hongersnood!

De verhalen, rituelen en symbolen verwijzen ook naar sociale en maatschappelijke verhoudingen en leggen in die zin heersende machtsverhoudingen en discriminatie bloot. Hoe kunnen we de waarde van collectieve symbolen erkennen zonder culturele, ethnische en maatschappelijke groepen te beledigen? 
De rituelen en symbolische verhalen gaan tegelijkertijd een laag dieper dan het sociale weefsel: ze geven uitdrukking aan wat het betekent mens te zijn. Mensen hebben een onuitroeibare behoefte zin te geven aan het leven en aan de dood.san nicola, apulië Met gebruiken en rituelen markeren we de overgangsmomenten in onze persoonlijke en collectieve levens, in de natuur en door het jaar heen. Steeds opnieuw hebben we passende vormen te vinden de cyclus van leven en dood, het zijn in de tijd, het leven met elkaar te blijven vieren.

Hoe kunnen we de vrijgevigheid die het Sinterklaasfeest symboliseert blijven vieren in maatschappelijk en cultureel verhitte tijden? Een actuele levenskunst vraagt van ieder van ons gemeenschappelijke symbolen te vinden en bindende rituelen te creëren!

Spel en dialoog nodigen uit tot ontmoeting en zinvolle gesprekken om het leven zin te geven en met elkaar te vieren. Bijvoorbeeld met het Questiespel: de queeste in het labyrint!
In de maand van de spiritualiteit beoefenen we de oude orakelkunst hoe je je eigen wijsheid kunt aanspreken en betekenis kunt geven aan oude mythische symbolen…


Agenda

logomenskenjezelf

Lunch pensant met het Questiespel: de queeste in het labyrint!...

 • Maandag 22 december 2014 van 12.30 tot 16.30 uur.
 • In Weesp in een kleine kring rondom de eet- en speeltafel.
 • Kosten, inclusief lunch, koffie, thee e.d. € 55,– voor kringleden € 35,–

Masterclasses begeleiden van spel en dialoog de hand van het moederspel Mens, ken je zelf!

 • Op locatie en in Nijmegen.
 • Deelname op basis van een individuele intake: info@thymia.nl
 • Kosten: per dagdeel exclusief lunch € 50,–.
 • Voor particulieren inclusief BTW, voor zzp-ers en zakelijke deelname exclusief BTW.

Spelworkshop aan de hand van het Pythiaspel: doe een worp! in de Maand van de Spiritualiteit

 • Thema: ‘het gelukkige lichaam’
 • Woensdag 28 januari 2015 van 12.30 tot 16.30 uur
 • Op locatie in een kleine kring met lunch
 • Kosten, inclusief lunch, koffie, thee e.d. € 55,– voor kringleden € 35,–

Huiskamer workshops aan de hand van een spel- of dialoogvorm

 • Op locatie aan de hand van een spel- of dialoogvorm naar keuze
 • Richtlijn: tussen 4 en 6 personen € 250,– Meerprijs per persoon per dagdeel € 50,–
 • Informeer naar mogelijkheden: info@thymia.nl

Zie: de complete agenda


Nieuw(s) van de Speeltafel

Pythiaspel: doe een worp! in vernieuwde druk

pythiaveldHet Pythiaspel is vanaf nu in vernieuwde druk verkrijgbaar!
Het spelmateriaal is in een zwarte linnen doos opgeborgen.
Zoals de Pythia vroeger in de tempel van Delphi haar advies in orakeltaal gaf, zo speel je nu zelf of voor elkaar de priesteres met dit orakelspel met mythische beelden en een labyrintisch kompas.

Zoals de titel van het spel aangeeft doen spelers een worp naar aanleiding van een wens of probleem. Alleen of in tweetallen faciliteert het spel een tweespraak met de Pythia, wier rol in de dialoogwijzer beschreven staat. Zij verstaat de kunst verdiepende vragen te stellen in haar hoedanigheid als mediator van de wijsheid van de god Apollo, die met zijn hemelwagen tot over de horizon en het menselijke beperkte tijdsperspectief kan kijken.

Aan de hand van de symboliek in het spel en een labyrintisch kompas stimuleert de Pythia je eigen wijsheid aan te boren. Zo verken je de vraag achter je vraag en de betekenis van je wens of probleem in het licht van persoonlijke waarden. Ook krijg je een aanwijzing hoe je hulpbronnen in je zelf en in je omgeving kunt aanboren.
De oogst uit het spel verbeeld je en verwoord je in een haiku!

Wil je het spel bestellen met een speelse voorproeverij of een huiskamer workshop?

Lees verder over het Pythiaspel: doe een worp!


Markeer uw event of groepsuitje met een spel- of dialoogvorm op maat en met eigen logo!

CMV event

Ter gelegenheid van het CNV Netwerk event ter versterking van professionals uit de zorg (op 15 september 2014 in het Ketelhuis in Amersfoort) stond Thymia’s speeltafel aan de ingang.
Binnenkomende zorgprofessionals mochten bij die gelegenheid een kaart uit het Quintessencespel: de vijf elementen! trekken.

Door de wijsheid van Kairos geholpen, die de kunst verstaat het goede moment te grijpen, voerden we met elke deelnemer een kleine dialoog vanuit de aangereikte wijsheidsspreuk en de symboliek van de vijf elementen op de kaarten. Een simpele maar doeltreffende vorm mensen uit te nodigen buiten geijkte kaders hun vraag te beluisteren, om behalve gezond verstand ook verbeelding, creativiteit en lef te ontlokken.

Zoekt u een creatieve vorm voor vraagverheldering en reflectie op waarden, voor planvorming en uitvoering, voor herdenking of bezinning? Laat ook een spel- of dialoogvorm op maat maken met eigen logo: voor deelnemers aan een congres of reünie, voor een team of bedrijf, organisatie of club. Spel en dialoog voegen waarde toe aan leven en werk!

Kies als basis voor een laagdrempelig spel, bijvoorbeeld:

 • Kwintetten: daarmee kun je in een kleine kring van spelers een eigen kwestie, die je verder wilt onderzoeken, verkennen.
 • Kairos wikt en weegt…: zo ontrafel je een kwestie door deze met behulp van medespelers en wijsheidsspreuken te verdiepen als onderzoeksvraag of als levensvraag (questie).
 • Bij Hermes!: voor het faciliteren van zinvolle ontmoetingen en het bespreken van de kwaliteit van gesprekken en ontmoetingen met elkaar aan de hand van vier symbolen.

Laat ook een spel- of dialoogvorm op maat maken met eigen logo: voor deelnemers aan een congres of reünie, voor een team of bedrijf, organisatie of club. Spel en dialoog helpen waarden te onderzoeken in leven en werk!


Quintessence

Aarde, water, lucht en vuur en… het vijfde element, de quinta essencia:
Hoor de Quintessence in Pluk de dag, Grieks anoniem gedicht (vC)

Drink en wees blij: wat morgen is en overmorgen; geen mens die ’t weet, dus haast je niet en zwoeg niet zo.
Deel gul van alles uit en eet en leef als mens.
Want leven is niet ver verwijderd van niet leven.
Zo is heel ons bestaan: het schommelen van een weegschaal.
De dingen die je tijdig pakt, die zijn van jou…


Een nieuwsbrief van

Download het overzicht van alle Thymia spel- en dialoogvormen met korte informatie per spel- en dialoogvorm, inclusief ISBN-nummers.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven