Heidi Muijen

Dr. Heidi S.C.A. Muijen studeerde wijsbegeerte en volgde een post-HBO opleiding beeldende creatieve therapie en promoveerde in 2001 op metaforen in communicatie en veranderingsprocessen.

Heidi Muijen
Heidi Muijen

Begin jaren ’90 richtte ik met collega filosofen het Rotterdams Filosofen Collectief Phronèsis en het Rotterdamse Filosofen Café op. Tevens was ik jarenlang actief in de programmaraad van de stichting Filosofie Oost-West.

Na zowel in de (ouderen) zorg werkzaam te zijn geweest als in het onderwijs (aan een aantal volksuniversiteiten, de Erasmus Universiteit Rotterdam, de Vrije Universiteit Amsterdam, de Universiteit Leiden en de creatieve therapie opleiding in Nijmegen) startte ik in 2003 Thymia, mijn filosofische praktijk voor creatieve ontwikkeling en levenskunst in Weesp.

Centraal in mijn werk staan mensen met hun vragen, wensen, problemen in verschillende (werk- en levens-)contexten. Vanuit de filosofie van de levenskunst verbind ik de concrete vraag voor heroriëntatie in leven en loopbaan met algemeen menselijke (existentiële) vragen van het bestaan.
Daartoe ontwikkel ik vanuit spel- en dialoog programma’s voor individuele en  groepsbegeleiding op basis van de dialogische spelvormen Mens, ken je zelf en speelse dialoogvormen Wat is de kwestie? – Wat is de questie! en de digitale spelvorm quest for wisdom.

In 2016 heb ik een stichting – de Quest for wisdom foundation – opgericht, die het ontwikkelen van interculturele levenskunst door middel van educatief materiaal tot doel heeft. Als eerste project is het digitale spel gameforwisdom.com verder ontwikkeld, met een Rad van interculturele levenskunst. Dit spel is bedoeld voor het ontdekken en verrijken van de persoonlijke levensstijl en de levenskunst. Met behulp van spelbegeleider is het ook geschikt voor teamontwikkeling, met behulp van interculturele visies, praktijken en symbolen, rituelen en verhalen. Rond de Game for wisdom wordt, als tweede project van de stichting, het wijsheidsweb questforwisdom.org gebouwd en zullen er jaarlijks ontmoetingsdagen rond een thema van interculturele levenskunst worden georganiseerd.

Op dit moment ben ik als opleider en thesisbegeleider betrokken bij de master Begeleidingskunde (Master of Human & Organisational Behaviour) in Rotterdam en in Nijmegen en aan de HBO-opleiding tot energetisch therapeut bij het instituut voor integratieve geneeskunde, het CAM in Utrecht.

Over de waarde van spel en dialoog, de kracht van verbeelding en creatieve vormgeving heb ik diverse artikelen gepubliceerd. Samen met Louis van Marissing ook een boek:  “iets’ maken” (Garant Antwerpen 2013) een fenomenologische beschouwing over wat er gebeurt als iemand iets maakt.

Kijk welke diensten en programma’s er zijn ontwikkeld met partners van Thymia 


’t is het vuur van Liefde dat mij drijft;
’t is de wijn van Liefde die mij dronken voert…

Djalal al-Din Roemi, Perzisch soefidichter (1207-1273)
Scroll naar boven