Workshops spel en dialoog, en masterclasses spelbegeleiding

Koersbepaling door levenskunst

speelfiguren van Mens, ken je zelf
speelfiguren van
Mens, ken je zelf

Leven betekent voortdurend veranderen. Er zijn geen vaste ijkpunten om op te koersen. In workshops aan de hand van spel en dialoog ontstaat er speelruimte om het innerlijk kompas af te stemmen op levenskunst en zo de koers te bepalen. Koersbepaling door levenskunst.

Voor een levenskunstig antwoord op levensproblemen organiseert Thymia workshops aan de hand van de spelvormen van het filosofisch-mythische bordspel Mens, ken je Zelf ©, de ont-dekkende dialoogvormen Wat is de Kwestie? – Wat is de Questie! © en de game, een digitale spelvorm Quest for wisdom ©

Workshops op maat: een combinatie van game, spel en dialoog

Afgestemd op uw vraag maakt Thymia een passende combinatie van de game Quest for wisdom en de spel- en dialoogvormen. De workshops creëren een krachtige leeromgeving of een ontspannen creatieve ruimte om de juiste aandacht te genereren voor een levensthema, een transitie of uw specifieke leervraag.
Afhankelijk van het doel kiest u voor een workshop met open inschrijving, een workshop op locatie of een huiskamer workshop. De ambiance en invulling van de workshops worden afgestemd op uw wensen, het thema van samenzijn en het aantal deelnemers.

Lees over Workshops met een thema En lees over een poëtische oogst uit een workshop over het thema vrijheid-2017-03-11 – Meer: thymia-webinfo-2016-09-21

Filosofie van de levenskunst

Wijsheidspel: zinvolle ontmoetingen!
Wijsheidspel: zinvolle ontmoetingen!

Bron van de game Quest for wisdom vormt een intercultureel Rad van Levenskunst.
De dialogische spelvormen Mens, ken je zelf en de speelse dialoogvormen Wat is de kwestie? — Wat is de questie! is de westerse filosofische invalshoeken en mythische verhalen van levenskunst, rijk aan symboliek en kunstvormen.

Kenmerken van de spel- en dialoogvormen

Samenspel en samenspraak vormen het hart van de spel- en dialoogvormen.
Spel en dialoog houden een ruimte van ontmoeting open door de spelregels: bereid zijn tot een creatief samenspel, open bevragen en antwoorden, en daarop aanspreekbaar zijn. Vanuit een coöperatieve veeleer dan strategische of concurrerende speelwijze, een open vorm voor uitwisseling van ieders authentieke ervaring.

De digitale speelruimte van Quest for wisdom; en de fysieke speelborden — het landschap van levensgeluk en de dialoogtafel — visualiseren denkbeelden en symboliek uit de filosofische levenskunst, die eigen inzichten over de fasen en existentiële thema’s op de levensweg laten ont-dekken…

De game, de spel- en dialoogvormen zijn bijzonder geschikt onder begeleiding van een spel- en dialoogbegeleider een ritueel of overgangsmoment te faciliteren en ontwikkelingsprocessen te stimuleren.

In een train-de-trainersprogramma kunt u zelf leren de game, een spel- of dialoogvorm te begeleiden, afgestemd op de vragen in uw eigen werkcontext. 

De spelbegeleider

De rol van de spelbegeleider is voor de spel- en dialoogvormen essentieel en bestaat uit een speciale begeleidingskunst: het samenvlechten van dialogische en creatieve processen rondom levensthema’s. Het hanteren van het spelmateriaal vraagt zowel begeleidingskunst als inzicht in de symboliek van het spelmateriaal en van thema’s uit de filosofie van de levenskunst.

Voor degenen die dialogische spelvormen van Mens, ken je zelf  of speelse dialoogvormen van Wat is de kwestie? — Wat is de questie! in eigen kring of in de eigen beroepspraktijk willen gebruiken, wordt aangeraden zich te verdiepen door het aandachtig doornemen van het instructiemateriaal in de vorm van speelwijzer, dialoogwijzer, Jokerkaarten en/of instructiebladen.

Passende programma’s en masterclasses in spelbegeleiding

workshop aan de hand van spel en dialoog

Voor wie zich daarin verder willen bekwamen, bestaan er passende programma’s en masterclasses in spelbegeleiding. Die programma’s vormen een leergang en worden afgestemd op de behoefte en wensen van deelnemers, zodat ze optimaal aansluiten bij de doelgroepen met wie deelnemers werken. Het primaire werkmateriaal in de leergang komt voort uit ieders eigen ervaring met de spel en dialoogvormen. 

Leren begeleiden met spel en dialoog kan in vier masterclasses: winter, lente, zomer en herfst kennismaking met filosofische levenskunst, dialoog en spel als vorm van begeleiding filosofisch anker Thymia organiseert bijeenkomsten in een kleine groep en op locatie voor mensen die de waarde van filosofische levenskunst, spel en dialoog willen toevoegen aan de eigen expertise en in de eigen beroepspraktijk. Het programma staat open voor zowel zelfstandig gevestigde professionals, als professionals in dienstverband: coaches, supervisoren, docenten, managers en andere professionals die mensen beroepsmatig begeleiden. De opbouw van de masterclasses zijn afgestemd op wensen en behoeften van de deelnemers. De masterclasses vinden plaats op locatie in verschillende regio’s in het land. Ter ondersteuning van het leerproces is het nodig ervaring op te doem in eigen kring aan de hand van een spel- of dialoogvorm naar voorkeur.

Lees verder: thymia-webinfo

“De modieuze stiltehype lijkt te verhullen waar het echt om zou moeten gaan: samen-leven…
De stilte als verwekker van gedachten.
Als de moeder van het denken.
Als drager van woorden.” – Dirk De Wachter, De Wereld van De Wachter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven