Zomerse nieuwsbrief

16 juli 2013


Ach, m’n ziel is louter klanken,
In dit uur van louter kleuren;
Klanken die omhoge ranken,
In een dolle tuin van geuren…

Paul van Ostaijen (1896-1928)


De kracht van kleuren en klanken

De zomer roept op tot de weg naar buiten!

Na een koude lange winter is het extra genieten als de zomer zich zo van haar beste kant laat zien. De weldadige warmte, het heldere zonlicht, zoemende insecten en duizend tinten groen onder de blauwe hemel…
De kracht van kleuren en klanken, geuren en warmte, haalt ons uit onze binnenwereld, op de weg naar buiten… Vanuit een perspectief van levenskunst kunnen we in dit beeld van de weg naar buiten een stadium van menswording zien.

IMG_1481-appel-g

Als kleine prinsen en prinsessen hebben we allen eens het huis van onze ouders moeten verlaten en zijn de wijde wereld ingetrokken. Met het vinden van een plek in de maatschappij – met een baan en huisje, boompje, beestje – vestigen we een eigen koninkrijk. Hoe zien filosofen van de levenskunst deze ontwikkeling?

Kierkegaard schrijft over drie stadia op de levensweg. Het eerste levensstadium noemt hij esthetisch. Als voorbeeld geeft hij Don Juan. Deze vrouwenliefhebber verstaat de kunst van het genieten als geen ander: zoals een bij van bloem tot bloem zoemt en de honing ten volle opsnuift, zo plukt hij de liefde van zoveel mogelijk vrouwen die hij kan krijgen!

‘De lust wil eeuwigheid, wil diepe diepe eeuwigheid’, zo schrijft ook Nietzsche! Door middel van levenskunst brengen we ons zelf in een verhouding tot de eeuwigheid. Of dit nu via de lichamelijke liefde is, of langs een andere weg waarmee we de dag plukken en de kunst van het genieten perfectioneren. Deze vorm van levenskunst kent een grens, zo leert ons Kierkegaard. In een ethische relatie tot de ander raken we aan de eeuwigheid in het besef dat we te kiezen hebben: òf, òf!

de grot van bezinning
de grot van bezinning

Socrates noemt Kierkegaard in dit verband. Socrates dronk liever de gifbeker dan zijn liefde tot de waarheid te verloochenen!
Hoe koos Kierkegaard zelf toen hij voor de keuze stond te trouwen met zijn verloofde en een burgerlijk bestaan op te bouwen als dominee op het platteland òf de verloving te verbreken en ten volle voor zijn filosofie te leven? Kierkegaard deed dat laatste en volgde zijn roeping. Dit voorbeeld toont ons dat een ethische keuze steeds het goede in het meervoud behelst. Kierkegaard koos voor het waardevolle van een filosofische levenswandel, waar we nu nog de vruchten van kunnen plukken, maar brak daarmee ook een hart.

Ten slotte leidt de levensweg naar het bestaan als enkeling: in onze verhouding tot de eeuwigheid worden we uiteindelijk alleen op onszelf teruggeworpen! Kierkegaard noemt dit het religieuze levensstadium en kiest als voorbeeld Abraham, die door God werd geroepen zijn zoon te offeren, een daad die tegen elke ethische regel ingaat! In ieders leven kan zich een ogenblik aandienen waarin eigen keuzes ook tegen morele codes indruisen. Dan is het de vraag of je voor je levensroeping gaat staan en zo stelling durft te nemen tegen de mores van de groep!

In mijn visie maakt het niet uit of je die roeping in een christelijke zin verstaat, zoals Kierkegaard deed, of anderszins ervaart en in een ander referentiekader verwoordt: boeddhistisch, humanistisch, islamitisch, joods, atheïstisch, vanuit een Indiaanse levensfilosofie of … De verschillende filosofische, religieuze en spirituele kaders bieden een levensoriëntatie en hanteren een taalspel met eigen beelden die naar een staat van Verlichting of Verlossing verwijzen. Vanuit een christelijke optiek gaat het erom weer te worden als een kind; en zo, naakt, het koninkrijk Gods binnen te treden. Een weg van Verlichting of Verlossing vraagt van mensen een offer. Uiteindelijk gaat het om de vraag of je bereid bent ook je eigen koninkrijk als volwassen persoon, achter je te laten. Dit offer kun je vanuit een perspectief van levenskunst verstaan als de bereidheid allerlei sociale, emotionele en mentale zekerheden op te geven en als het ware nomadisch verder te trekken. Een hoge prijs, maar is de vrucht van de ware vrijheid dat niet ten volle waard?


Nazomeren met Helden(Buiten)Spel workshop

Speel mee met het helden(buiten) spel op een zomerse sfeervolle locatie …

filosofische luchtballon
filosofische luchtballon

In het Heldenspel worden spelers uitgenodigd zich – via de sprookjesbeelden en mythische verhalen – te bezinnen op persoonlijke en professionele drijfveren, met als doel te worden wie je bent. Door het levensmotief van de uitgekozen held na te spelen en zich gedurende het spel eigen te maken, kunnen spelers zich heroriënteren op de eigen koers in het leven. Spelers krijgen een filosofisch wapen toegespeeld teneinde zich voor de gestelde missie te bewapenen.

Bijvoorbeeld de filosofische Luchtballon. Deze helpt je de tijd te nemen het geheel al vliedend te overzien, vrij en visionair…!

Praktische informatie

 • Bij goed weer buiten, anders op een sfeervolle binnenlocatie in de regio Weesp
 • Kosten incl. koffie en thee € 55,–
 • Kosten incl. lunch, koffie en thee € 75,–
 • Workshop inclusief lunch en het Heldenspel met de CD € 135,=
 • Info en inschrijving: info@menskenjezelf.nl
 • € 10,= korting bij voorinschrijving door middel van overboeking tot 3 dagen voor aanvang op banknr 468289 tnv Muijen te Weesp

Agenda

logomenskenjezelf

Op een zomerse locatie de workshop met het Helden (Buiten) spel in de regio Weesp

Workshop Creatieve dialoog over morele vragen achter een kwestie

 • Vrijdag 11 oktober 2013 van 10.00 – 18.00 uur
 • Kosten incl. koffie en thee € 75,–
 • Kosten incl. lunch € 95,–
 • Workshop inclusief het Speeltafelkleed Wat is de Questie? en het Existentiespel met de CD € 145,=
 • Locatie: Weesp – Info en inschrijving: info@menskenjezelf.nl

Huiskamerworkshop Stem je Innerlijk Kompas voor Kringleden

 • Vanaf vrijdag 18 oktober 2013 van 14.00 tot 18.00 uur
 • In totaal 7 dagdelen op vrijdagen in oktober, november en december
 • Locatie: Weesp en Ede
 • Info en inschrijving: info@menskenjezelf.nl

Complete agenda


Rondom de Speeltafel

Op vrijdagmiddag 17 mei vond in de bibliotheek van Weesp een muzikale vertolking van het Heldenspel en de lancering van de CD “Droomreizen en Heldendromen” plaats.
‘Vertrouwen in jezelf is de essentie van Heldendom’
zingt Erica Yong met een stem die iedereen in de ruimte beroert.

De CD is tot stand gekomen als een samenwerkingsproject tussen de Stichting Culturele Droomwevers en filosofische praktijk Thymia. De Droomwevers zijn goed vertegenwoordigd. Erica Yong, Anne Garretsen en Henry Muldrow zingen live liederen op teksten van filosofen zoals Aristoteles, Rousseau, Thoreau en Horatius, Mark Twain en Shakespeare.

anne garretsen

‘Een stortbui is altijd snel voorbij’, Anne Garretsen zingt deze wijsheid van Lao Zi en luidt daarmee het thema van hoop en vrees op de weg van de held in.

Steeds worden de spelronden afgewisseld met live gezongen liederen van de CD. De zangers bezielen de wijsheid spreuken en raken een gevoelige en filosofische snaar bij de aanwezigen.
Na de muzikale start wordt er gesproken over het belang van dromen op de levensreis. Iedereen kiest een voorwerp uit de Heldenkoffer dat herinnert aan een belangrijk levensmotief: op de tafel liggen allerlei objecten, zoals een ketting, een pierrot, een zilveren hart, een houten paardje, een schildpad… Ze belichamen met de persoonlijke verhalen een belangrijke drijfveer en symbolische richtingaanwijzer. Daarmee begint ieders heldenreis in het spel. De aanwezigen genieten van de levenskunst, liedjes, en gesprekken over de filosofische achtergronden en levensthema’s.

Ter afsluiting wordt er onder de bezielende leiding van Henry Muldrow van de stichting Culturele Droomwevers gezamenlijk gezongen op teksten van Seneca en Marcus Aurelius. Daarna gaat ieder zijns weegs, innerlijk verrijkt met de schoonheid en wijsheid van de liederen op deze bijzondere CD. Een aantal fluit de melodieën op weg naar huis… ‘In ieder van ons zit een held. Spreek hem aan en hij treedt naar buiten.’

henrymuldrow

Een canon o.l.v. Henry Muldrow: ‘Wie een ander goed doet, doet ook goed aan zichzelf’ van Seneca.

Filosofen, componisten en zangers ontmoeten elkaar op deze CD – vol met levenskunst – die zich muzikaal uit in 22 gezongen wijsheden.
Hoogtepunten uit de tradities van de Grieken en de Chinezen klinken op zo’n manier, dat de luisteraar meegenomen en erdoor bevlogen wordt.
Ruimte voor onze dromen ontstaat in combinatie met ontspanning via een muzikale wereldreis: van klassiek tot rock, van pop tot jazz, van orkestbegeleiding tot en met a capella.

Meer info en bestelling van de CD spellen bestellen


Quintessence

Pluk de dag!

Welke essentie haal je uit het gegeven dat elke dag onze laatste kan zijn? Ga je hard lopen om zekerheden te verzamelen of ga je je te bezinnen op de zin van het leven? Waarom het niet juist rustiger aan doen en ten volle het leven te omarmen, in liefde voor het levenslot? Amor Fati volgens de antieke levenskunst.
Lees de quintessence uit een anoniem overgeleverd gedicht Pluk de Dag! dat in het oude Griekenland moet zijn geschreven. Uit: Tweeëndertig Griekse Verzen, p.38. Uitgegeven door uitgeverij Agora te Kampen.

“Drink en wees blij: wat morgen is en overmorgen. Geen mens die ’t weet, dus haast je niet en zwoeg niet zo; Deel gul van alles uit en eet en leef als mens. Want leven is niet ver verwijderd van niet leven. Zo is heel ons bestaan: het schommelen van een weegschaal. De dingen die je tijdig pakt, die zijn van jou, Maar als je sterft, heeft de ander alles: jou rest niets.”


Deze nieuwsbrief is van:


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven