Stormende Nieuwsbrief

29 november 2013


Groene bergen, vaders van witte wolken:
Witte wolken zijn de kinderen van bergen.
Witte wolken blijven heel de dag hangen.
Meestentijds vindt de berg het niet erg.

Dongshan Liangjie
Chinees chandichter (zen), Tangdynastie, 807-869


Herfstspel der elementen: scheppend èn destructief!

IMG_1463-hand

Wat maakt het wandelen door een bos in dit jaargetijde tot een filosofische activiteit? Het biedt een metafoor voor de menselijke ziel!
De herfst laat met stormgeweld èn het tot goud verkleuren van de bossen haar verwoestende èn betoverende kracht zien; het leven op aarde beleven als een spel der elementen. Het spel wordt wel omschreven als een afbakening in tijd en ruimte, waarbinnen de spelregels een ordening instellen. Het fenomeen speelruimte als ordening kent twee kanten: de ordenscheppende kant die aan de basis ligt van natuurlijke en menselijke creatieve processen èn de grensoverschrijdende zijde van wanorde, destructie en chaos. Die duistere kant kent eveneens zowel natuurlijke (overstromingen, aardbevingen, orkanen,…) als menselijke vormen, zoals huiselijk en zinloos geweld, doodslag en oorlog.

Dat er een scheppende en duistere kant zit aan de menselijke natuur roept de vraag op of de mens in wezen goed of slecht is?!

Lees verder…

IMG_1440-phoenix

Onderzoek uw opvatting over de goede en slechte natuur van de mens en geef je op voor een spelworkshop


Spelworkshop voor bezinning

In de maand van spiritualiteit organiseert filosofische praktijk Thymia op 17 januari een spelworkshop aan de hand van het Pythiaspel: Doe een Worp! De waarde van het spel ligt in de kracht van de verbeelding, waarmee spelers waardevolle, mythische en filosofische aspecten als een ont-wikkeling van de vraag tot bewustzijn brengen en deze in eigen beelden en woorden weergeven.

Het thema van de maand van de spiritualiteit is ‘Lichter leven’. Op de website staat daarover:

“Januari is de maand van goede voornemens. Een tijd waarin we de dagen graag weer wat lichter zien worden. Wat heb je aan het begin van een nieuw jaar nodig voor een lichter leven?…”

In de spelworkshop krijgt u de gelegenheid de betekenis en waarde van een wens of goed voornemen te onderzoeken door het doen van een worp. Iedere speler neemt de vijf elementjes in de kleuren groen (aarde), blauw (water), geel (lucht), rood (vuur) en transparant (ether) in de hand en werpt ze – met de vraag in gedachten – in het midden van het speelveld… Net zoals vroeger de priesteres in de antieke Apollotempel in het Griekse Delphi in orakeltaal advies gaf, is het Pythiaspel erop gericht een samenspel van verbeelding en verwoording te faciliteren, wat uiteindelijk resulteert in het schrijven van een haiku over de betekenis die de vraag voor de speler heeft.

Praktische informatie

 • Vrijdag 17 januari van 14.00 tot 17.30 uur
 • Kosten workshop inclusief koffie en thee € 35,–
 • Bij voorinschrijving: € 30,–
 • Kosten workshop inclusief Pythiaspel € 70,–
 • Kosten bij voorinschrijving door middel van overboeking tot 3 dagen voor aanvang op bankrekening 468289 t.n.v. Muijen te Weesp
 • Info en inschrijving info@menskenjezelf.nl

Agenda

Zie: de complete agendalogomenskenjezelf

Een Introductie workshop met het Gnosis Spel

 • Vrijdag 21 februari 2014 van 14.00 tot 18.00 uur
 • In Weesp en Ede, facultatief: starten met lunch 12.00 uur
 • Tevens introductie voor de workshop cyclus aan de hand van het Droomspel
 • Info en inschrijving info@menskenjezelf.nl

De Workshop Cyclus in 6 dagdelen: Doe je Droomwens!

 • vanaf vrijdag 7 maart, start spel 14.00 tot 18.00 uur
 • Elke twee weken een vrijdagmiddag, facultatief: starten met lunch 12.00 uur
 • Locatie: Weesp en Ede
 • Info en inschrijving info@menskenjezelf.nl

Rondom de Speeltafel

Stem je Innerlijk Kompas!

Ter lancering van de vernieuwde vorm van de filosofisch verdiepende versie van het Levensvisiespel ‘Mens ken je Zelf: Stem je Innerlijk Kompas!’ organiseert Filosofische praktijk Thymia deze winter een workshop cyclus. Het spel is gericht op persoonlijke groei en geeft professionals inzicht hoe begeleidingsvragen verbonden zijn met morele vragen en met existentiële thema’s in complexe situaties en sociale verhoudingen. Spelers worden in het spel door de spelbegeleider uitgenodigd de eigen levensreis te verbeelden als een onderzoeksweg over het grote speelbord met het landschap voor Levenskunst.
lv-speelfigurenDe filosofische kracht van het spel is geworteld in het aanspreken van de verbeelding en het innerlijk (ge)weten. Aan de hand van de spel- en schrijfopdrachten stemmen spelers het innerlijk kompas af en het delen in elkaars beleving en inzichten door de gevoerde dialogen en rondgangen tussen de spelers.

Het spel leent zich voor het onderzoeken van waardegeladen vragen die niet alleen met technische en professionele kennis op te lossen zijn. Het gaat om levensthema’s en vragen die van binnenuit verbonden zijn met iemands visie op mens en samenleving. Zoals de filosofische kwestie die in de tweede spelronde wordt aangekaart: of de natuurlijke -slechte of goede?- aard van de mens door opvoeding en culturele vorming ‘bijgeschaafd’ dient te worden, of juist vrij gemaakt opdat de mens zich kan ont-wikkelen’?
De spelbegeleider luidt de filosofische en mythologische thema’s in… bijvoorbeeld:

Lees verder…

Na afloop van de workshop cyclus kunnen deelnemers de vernieuwde versie van het Levensvisiespel aanschaffen.


Quintessence

Aarde, water, lucht en vuur en …. het vijfde element, de quinta essencia, van het vuur van liefde in een liefdeskwatrijn uit Mathnawi van Djalal-al-Din Roemi (1207-1273) Perzisch mysticus en filosoof:

‘t is het vuur van Liefde dat mij drijft;
‘t is de wijn van Liefde die mij dronken voert.
Wil je horen van het bloeden der geliefden,
Luister, luister naar het riet.


Deze nieuwsbrief is van:


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven