IJsheiligen Nieuwsbrief

10 mei 2015

Mei ijsheiligen!


Zo blijven dan: Geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de meeste van deze is de liefde.

Uit: Brieven van Paulus (Het nieuwe testament, I Korientiërs 13-13)


IJsheiligen in mei: scharniertijd tussen voorjaar en zomer

IJsheiligen komen medio mei. Het volksgeloof wil dat we met het buiten zetten van vorstgevoelige plantjes beter wachten totdat de IJsheiligen voorbij zijn, hoewel de ervaring leert dat het ook nadien nog kan gaan vriezen. Wie deze IJsheiligen nu precies zijn en hoe ze heten is evenwel minder bekend: Mamertus (11 mei) – Pancratius (12 mei) – Servatius van Maastricht (13 mei) – Bonifatius van Tarsus (14 mei) – Sophia van Rome (15 mei): het zijn namen die verbonden zijn aan de ontwikkeling van het christelijk geloof van een minderheidsreligie in de eerste eeuw nC tot staatsgodsdienst in de 4e eeuw.Sophia met haar deugdzame dochters geloof, hoop en liefde

Sophia met haar deugdzame dochters geloof, hoop en liefde.

Een bijzondere bijkomstigheid is dat in onze streken de status van de enige vrouwelijke ijsheilige Sophia omstreden is. Zij zou als martelares in 304 ten tijde van de christenvervolging onder het bewind van keizer Diocletianus zijn gedood. Als heilige Sophia wordt ze alleen in Midden-Europa vereerd, op onze kalender zal men tevergeefs naar haar naamdag zoeken. Zo was het in het alpengebied de gewoonte op 15 mei vuren te ontsteken ter ere van Sophia en ter bescherming van de gewassen tegen de vorst. Er is een ‘wilde plant’ naar haar vernoemd, die weelderig groeit in bermen en langs spoorwegen: met een gele bloem en geneeskrachtige werking (voor wondgenezing), het zogenaamde Sophiekruid (Sisymbrium sophia)

Uit de tijd dat Sophia nog werd vereerd bestaan er iconen, beeldhouwwerk en andersoortige afbeeldingen van de ijsheilige met haar drie dochters geloof, hoop en liefde. De allegorische verbeelding verwijst naar de waarde van wijsheid als kardinale deugd waaruit haar dochters groeien. Hoe meer we naar de wortel teruggaan van waaruit ze voortkomen, hoe meer de huidige schotten tussen het geloof, wetenschappelijke kennis en ethiek als aparte domeinen wegvallen. Met Sophia, de liefde tot wijsheid, lijken we bij een gemeenschappelijke bron uit te komen, waaruit kennis van en de wil tot het doen van het goede, beide uit voortkomen.

Lees verder over de geschiedenis van de symboliek van de ijsheiligen

Gezien de verhitte verhoudingen in de wereld is het wijs toch die vijfde – vergeten of verzwegen – dag van de vrouwelijke ijsheilige te gedenken in naam van Sophia.

Sophiekruid (Sisymbrium sophia)

Als symbool voor wijsheid roept zij op tot de kunst ons in de juiste verhouding tot waarheid te brengen. En daarover leren de oude filosofen ons dat het vooral om een liefdevol streven gaat, in het weten haar nooit volledig te kunnen bezitten. Als we met die houding luisteren naar vertelde verhalen kunnen zelfs oude orthodoxe beelden en teksten weer als nieuw gaan klinken:

De liefde is lankmoedig, de liefde is goedertieren, zij is niet afgunstig, de liefde praalt niet, zij is niet opgeblazen, zij kwetst niemands gevoel, zij zoekt zichzelf niet, zij wordt niet verbitterd, zij rekent het kwade niet toe.

Uit: Brieven van Paulus (Het nieuwe testament, I Korientiërs 13, 4-5)

De dialogische spelvormen van Mens, ken je zelf en de speelse dialoogvormen van Wat is de kwestie? – Wat is de questie! laten je spelen met de symboliek van het hart, het oog, de hand en de spiraal, en met de vier elementen aarde, water, lucht en vuur en van het vijfde element ether.…


Agenda

logomenskenjezelf

Filosofisch Café: filosofisch consult & zinvolle kringgesprekken...

 • De eerste vrijdag van de maand – 5 juni – staat in het teken van ‘zinvolle ontmoetingen’;

  3 juli is het thema ‘vrije ruimte’ en
  4 september ‘wie zijn onze helden’

 • van 15.00 tot 16.00: filosofisch consult over een eigen (levens-)vraag
 • van 16.00 tot 18.00 uur: zinvolle kringgesprekken aan de hand van een thema.
 • In de bibliotheek van Weesp.
 • Vrije inloop!

Spelworkshop aan de hand van het Heldenspel: speel je zelf!

 • Thema: onderzoek eigen drijfveren door het spelen van een rolmodel
  Woensdag 26 juni 2015 van 12.30 tot 17.30 uur
  Afhankelijk van het weer buiten of op een binnen locatie
  In een kleine kring met lunch: informatie en inschrijving heidi@thymia.nl
  Kosten, inclusief lunch, koffie, thee e.d. € 65,= voor kringleden € 45,=

Kringbijeenkomst met het Kompassiespel

 • Thema: het goede leven!
 • Vrijdag 10 juli 2015 van 13.00 tot 16.00 uur
 • Speelse en culinaire voorproeverij op een unieke locatie
 • Verdere informatie en inschrijving: heidi@thymia.nl
 • Kosten, inclusief lunch, koffie, thee e.d. € 25,= Inclusief het Kompassiespel € 95,=

Masterclasses Spel & Dialoog aan de hand van het moederspel Mens, ken je zelf: Doe je droomwens!

 • Thema: oefenen met de kunst van het begeleiden van Spel & Dialoog in kleine kring en leren over de filosofische achtergrond
 • Op locatie in een kleine groep tot max. 8 deelnemers
 • Deelname op basis van een individuele intake: heidi@thymia.nl
 • Kosten: per dagdeel exclusief lunch € 70,=
 • Voor particulieren inclusief BTW, voor zzp-ers en zakelijke deelname exclusief BTW

Huiskamer workshops aan de hand van een spel- of dialoogvorm

 • Op locatie aan de hand van een spel- of dialoogvorm naar keuze
 • Richtlijn: tussen 4 en 6 personen € 250,= Meerprijs per persoon per dagdeel € 50,=
 • Informeer naar mogelijkheden: heidi@thymia.nl

Zie: de complete agenda


Nieuw(s) van de Speeltafel

Muzikale en beeldende impressies van het eerste filosofische café in De Bibliotheek in Weesp

Vrijdag 3 april startte het Filosofische Café in De Bibliotheek in Weesp met het thema het goede leven. Nadat Heidi Muijen het thema had ingeleid startte de dialoog aan de hand van symbolen op de dialoogtafel en met het Quintessencespel met wijsheidskaarten. Iedere deelnemer bracht een eigen ervaring in of deelde een visie op het goede – mede geïnspireerd door de symbolen op de dialoogtafel en de wijsheidsspreuk uit Oost en West op de getrokken kaart. De filosofische vraag die op het spel stond: gaat het vooral om het realiseren van het goede in een maatschappelijke zin of verkies je een ‘weg naar binnen’ en focus je op innerlijke waarden?
henry-muldrow-0379
De aanwezigheid van kringleden maakte deze bijeenkomst extra gedenkwaardig. Vooral de wijze waarop het thema in de beleving werd gebracht met de muzikale bijdrage van Henry Muldrow van stichting Culturele Droomwevers. Door zijn bezielende en aanstekelijke vertolking van een eigen compositie over ‘de goede samenleving’ bezongen alle aanwezigen het thema:

S – Samenleving  

(voor Heidi en Norwin)

Een vriend, een gezin, een wijk of een stad
verwijzen naar onze omgeving.
Zorg voor jezelf en de wereld om je heen
is de sleutel tot een mooie samenleving.

 Vertrouw je gevoel en wees nooit bang;
creëer een doel om naar te streven.
Leef in balans met jezelf en met de wereld
want dat is het geheim van het goede leven.

Het lied maakt deel uit van één van de creatieve Multi media publicaties van Stichting Culturele Droomwevers


Kringbijeenkomst met het Kompassiespel 2.0

Het Kompassiespel 1.0 werd een jaar terug geboren tijdens een lunch pensant aan Marie’s eettafel voor Inzicht en Uitzicht in Ede. Sindsdien is het spel in kleine kring gespeeld en begin juli zal de tijd rijp zijn voor een beproefde en uitgebreide versie. Het rijke spelmateriaal bestaande uit een onderzoekslandkaart, drie sets kaarten en twee speelvelden, een schatkistje met de vier elementjes, tekenmateriaal en spelformulier, de CD met levenskunst op muziek en een grote glazen zandloper lacht de spelers tegemoet zodra de royale zwarte doos wordt open geklapt.

Het doel van het Kompassiespel is het thema van het goede leven spelend te onderzoeken door de betekenis van een ervaring te ontrafelen waarin het goede op het spel staat. Door in dialoog de wijsheid van de groep aan te boren en aan de hand van de symboliek uit het spel zoomen spelers in op de ethische aspecten van de ingebrachte ervaring. Daarna reizen zij door een onderzoekslandschap. Kunst voor de begeleider van het spel is dat het praten een dialoog wordt: dat houdt een kanteling in van het ventileren van morele opvattingen over de ervaring naar het leren bevragen van de morele lading.

Een belangrijke doelgroep voor het spel zijn begeleidingskundigen die zowel het goede in persoonlijke begeleiding nastreven als oog hebben voor de context van het organisatiespel er omheen. De organisatiecontext waarin coaching en supervisie plaatsvindt kan het samen werken bevorderen of met regels dichttimmeren. Hoe speelruimte te creëren voor alchemie van samenwerking is een achterliggende emancipatoire doelstelling van het spel.

_MG_5397

Thymia organiseert voor kringleden die bij de ontwikkeling van de spel&dialoogvormen van Mens, ken je zelf! en Wat is de kwestie? – Wat is de questie! betrokken waren een feestelijke lancering van de 2.0-versie van het spel. Welkom op de speelse en culinaire voorproeverij van het Kompassiespel op vrijdag 26 juni. Bovendien krijgen kringleden na afloop het Kompassiespel voor een vriendenprijs aangeboden. Er is een beperkt aantal plaatsen, dus geef je snel op. Wie het eerst komt die het eerst maalt! Neem contact op met heidi@thymia.nl voor deelname aan deze Kringbijeenkomst!

Wil je het spel bestellen met een speelse voorproeverij of door middel van een huiskamer workshop?

Lees verder over mogelijkheden


Quintessence

Aarde, water, lucht en vuur en… het vijfde element, de quinta essencia:
Hoor de Quintessence in een liefdeskwatrijn van Djalal al-bin Roemie (1207-1273) over het vuur van liefde

… ‘t is het vuur van Liefde dat mij drijft
‘t is de wijn van Liefde die mijn dronken voert
Wil je horen van het bloeden der geliefden,
Luister, luister naar het riet …


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven