Carnavaleske nieuwsbrief

5 maart 2014


Als het oog niet zon-achtig zou zijn, hoe zouden wij het licht kunnen waarnemen?

Uit: Entwurf einer Farbenlehre
van Johann Wolfgang Goethe (1749-1832) Duits dichter en fenomenoloog

Carnavaleske maskers èn het ware gelaat!

de weg van het oog
de weg van het oog

Bonte beelden van feestvierende mensen en carnavals optochten in Oost en West verschenen tijdens de afgelopen dagen voor het oog van de wereld! Volgens de katholieke traditie luidt het carnaval als feest van overdadig genieten en vleselijke lusten het begin van de vastentijd in. Die omkering van waarden in het feest is een interessant gegeven. Als omkeringsritueel markeert het de tijdelijke opschorting van gebruikelijke normen en tart het de sociale orde. De nar wordt koning en de koning – of burgemeester van de stad – geeft zijn sleutel als symbool van macht aan de plaatselijke prins carnaval. Voor eventjes gelden niet de gebruikelijke waarden annex disciplinerende en normaliserende regels, maar maakt de normaliteit plaats voor een andere ludieke ordening.

Iedere burger is vrij een eigen plaats in de nieuwe rangorde te kiezen – prinses of heks, clown of hoogwaardigheidsbekleder – en zich zo naar buiten toe uit te dossen in de uitgekozen rol. Een masker is het passende sluitstuk bij de carnavaleske, speelse omkering van de sociale orde. De ogen blijven onbedekt. Dat is niet alleen in een praktische zin van belang om zich naar buiten toe te kunnen oriënteren. Ook in een wezenlijker zin, voor de levensoriëntatie van binnenuit, is het gegeven interessant, dat het oog zowel de kant van het masker – de sociale rol in de samenleving – als het gelaat daarachter, toont!

Maar wat toont het oog van binnen uit? Hoe naakt is het gelaat? Heeft het wel een vorm of essentie, of is het ‘leeg’? Is het vormloze aspect – los van ieders sociale rol en plaats in de maatschappelijke orde juist het meest wezenlijke deel van de mens? Is het vermogen lief te hebben en vertrouwen te schenken, en onze kwetsbaarheid daarin, dat we ook pijn aan het leven kunnen ervaren en in ons vertrouwen geschaad kunnen worden, niet veeleer onze ware menselijke natuur? Die vraag verplaatst het perspectief van een exoterische oriëntatie op vormaspecten rondom waarden en rituelen naar de esoterische kant van religieuze en wijsheidstradities. Zo keren we met de dubbele betekenis van het oog, niet alleen als venster naar buiten toe, maar ook als spiegel van de ziel, terug naar het begin van de traditie van levenskunst. Bijvoorbeeld de mysterieuze uitspraak in Plato’s dialoog

Alcibiades “Zo kan dan ook het oog zichzelf zien door naar een ander oog te kijken, en wel naar het meest uitmuntende deel ervan; datgene waardoor het ziet.”. En bij het motto van levenskunst, het ken u zelve!

Lees verder…
Onderzoek je opvatting over je eigen maskers en je ware gelaat, en geef je op voor een spelworkshop!


Creatieve dialoog over de natuurlijke èn technische inborst van de mens

de sfinx
de sfinx

In de Maand van Filosofie organiseert Thymia op 11 april een creatieve dialoog over het thema:  het duivelsverbond tussen ‘mens en techniek’.

Op de website van de maand van de filosofie staat daarover:

Op biotechnologisch gebied heeft men alternatieven ontwikkeld voor het DNA, het ‘bouwplan’ van al het leven. Terwijl de evolutie ooit bestond uit natuurlijke selectie, betreden we met deze alien genetics het tijdperk van kunstmatige selectie. Mogen we hiermee planten, dieren en mensen ‘verbeteren’?

Welkom wie mee wil filosoferen over het ware gelaat en aard van de menselijke natuur in het tijdperk waarin de mens tot een technisch wezen aan het evolueren is – een cyborg! Hierover dialogeren wij rondom de speeltafel: Wat is de kwestie? – Wat is de questie! Een creatieve dialoog rondom de speeltafel combineert de kracht van de verbeelding met filosofische reflectie over persoonlijke en maatschappelijke waarden over het thema dat aan de orde is.

In de creatieve dialoog starten we met een introductie ronde waarin iedere deelnemer een eigen fascinatie of, irritatie; een stelling of vraag over het thema inbrengt. Heidi Muijen zal als begeleider van de dialoog ieders inbreng verbinden met een aantal filosofische vragen en vooronderstellingen bij het thema. Vervolgens onderzoeken we in een verdiepende dialoogronde wat het duivelsverbond tussen mens en techniek kan betekenen vanuit ieders persoonlijke waarden en levensovertuiging. In een afsluitende ronde maken deelnemers een symbool en motto bij het thema.

Wat is de Kwestie? – Wat is de Questie!
Wat is de Kwestie? – Wat is de Questie!

Praktische informatie

 • Vrijdag 11 april van 14.00 tot 17.30 uur
 • In Ede inclusief lunch pensant rondom het thema van 13.00 tot 17.00
 • Kosten workshop inclusief koffie en thee € 35,–; incl. lunch € 55,–
 • Kosten workshop inclusief het creatieve dialoogspel Wat is de Questie € 125,–
 • Er is een beperkt aantal plaatsen! Aanmelding is definitief door middel van overboeking op bankrekening 468289 t.n.v. Muijen te Weesp
 • Info en inschrijving info@thymia.nl

Agenda

Zie: de complete agenda

Een workshop met het Heldenspel: speel je zelf!

 • Vrijdagen 16 mei en 13 juni 2014 van 12.00 tot 18.00 uur
 • Afhankelijk van het weer in een binnen of buiten locatie – in Weesp – Ede
 • Starten met een lunch 12.00 uur
 • Info en inschrijving info@thymia.nl

Bijeenkomst Kern en Kring: High Tea!

 • Dinsdag 25 maart van 14.00 tot 17.00 uur
 • Feestelijke doop van de spel- en dialoogvormen 2.0
 • locatie: Ede
 • Info en inschrijving info@thymia.nl

Nieuw(s) van de Speeltafel

Levensvisiespel: Stem je innerlijk kompas!

inclusief introductie workshop

Levensvisiespel: stem je innerlijk kompas!
Levensvisiespel: stem je innerlijk kompas!

Het Levensvisiespel: stem je innerlijk kompas! is in vernieuwde vorm verschenen. Het spel is gericht op persoonlijke groei en geeft professionals inzicht hoe begeleidingsvragen verbonden zijn met morele vragen op de levensreis. In de speelwijzer staan filosofische achtergronden en speelwijze beschreven hoe als spelbegeleider de spelopdrachten voor dialoog en reflectie te hanteren rondom het grote speelveld met het landschap van levenskunst, en de kleinere speelvelden – het Filosofisch kompas, de Alchemie van samenwerking, en de Ethische perspectieven. Het doel is dat deelnemers ervaren hoe ieders persoonlijke vraag in het spel verbonden is met algemeen menselijke levensthema’s. Spelers worden in het spel door de spelbegeleider uitgenodigd de eigen levensreis te verbeelden als een onderzoeksweg in het labyrint van het leven.
Iedere deelnemer stapt het spel in met een persoonlijke fascinatie of een professionele interesse. In het spel onderzoeken deelnemers hun vraag met behulp van de kracht van de verbeelding en het innerlijk (ge)weten. Zo stemmen spelers het innerlijk kompas af en delen in elkaars beleving en inzichten door dialoog en ontmoeting.

Bij aanschaf van het spel krijg je een introductie workshop waarmee je een ervaring en handvatten krijgt hoe het spel in eigen kring – in persoonlijk of werkverband – te spelen:
De introductie workshop geeft tevens een voorproef voor een intensievere kennismaking met het spel, indien je overweegt zelf als spelbegeleider het spel te gaan hanteren. Jouw maat afstemmen van een begeleidingstraject.

Info info@thymia.nl


Quintessence

Aarde, water, lucht en vuur en… het vijfde element, de quinta essencia: hoor een druppel van de Quintessence in de woorden van de zendichter Zhuang Zi (ca 370-290 vC) Chinees Daoistisch filosoof:

“Verzet je niet. Ga mee met de stroom van het leven en je zult jezelf terugvinden, één met de mysterieuze eenheid van het universum.”


Deze nieuwsbrief komt van


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven