Stem je Innerlijk Kompas!

Ter lancering van de filosofisch verdiepende versie van het Levensvisiespel ‘Mens ken je Zelf: Stem je Innerlijk Kompas!’ organiseert Filosofische praktijk Thymia deze winter een workshop cyclus. Het spel is gericht op persoonlijke groei en professionals inzicht te geven hoe begeleidingsvragen verbonden zijn met morele vragen en met existentiële thema’s in complexe situaties en sociale verhoudingen. Spelers worden in het spel door de spelbegeleider uitgenodigd de eigen levensreis te verbeelden als een onderzoeksweg over het grote speelbord met het landschap voor Levenskunst.
De filosofische kracht van het spel is geworteld in het aanspreken van de verbeelding en het innerlijk (ge)weten (het innerlijk kompas) door middel van de spel- en schrijfopdrachten, en het delen van ieders beleving en inzichten door de gevoerde dialogen en rondgangen tussen de spelers.

Het spel leent zich voor het onderzoeken van waardegeladen vragen die niet alleen met technische en professionele kennis op te lossen zijn. Het gaat om levensthema’s en vragen die van binnenuit verbonden zijn met iemands visie op mens en samenleving. Zoals de filosofische kwestie die in de tweede spelronde wordt aangekaart: of de natuurlijke (slechte of goede) aard van de mens door opvoeding en culturele vorming ‘bijgeschaafd’ dient te worden, of juist vrij gemaakt opdat de mens zich kan ont-wikkelen’?
De spelbegeleider luidt de filosofische en mythologische thema´s in….bijvoorbeeld:
“Wanneer we uitgaan van de metafoor van de menselijke natuur als een spel der elementen is er geen zwart wit antwoord te geven. Wat voor consequenties voor de inrichting van de samenleving heeft de visie dat het morele goed en kwaad een menselijk, al te menselijk oordeel is over de ordenende en destructieve krachten in de mens, een spel der elementen in de menselijke natuur? Misschien dat het minder zinvol is te investeren in een maatschappij waarin alles tot in de puntjes is geregeld en voor alle levensgebieden de juiste programmatuur te krijgen is. Zelfs letterlijk met apps voor geldzaken tot peuterspelletjes tot elektronische chips om criminelen in de gaten te houden… Maar meer in een cultuur en vormen van samenleven en scholing, die creatieve processen en het menselijke vermogen tot spelen bevorderen. Minder resultaatgericht, meer voorwaardescheppend voor het volgen van een eigen weg tot menswording…

Ook mensen zijn opgebouwd uit de natuurlijke elementen aarde, water, lucht en vuur. De mythen vertellen over halfgoden, helden en mensen die de goden, huizend op de Olympos in de ethersfeer, nabij komen: in lijfelijke schoonheid, een goede inborst en een wijze geest. Onbegrensd is de menselijke ziel, zo sprak de wijze Herakleitos in de 6e eeuw vC. Waarlijk mens te worden is een beproevende weg: hoe het beeld van zichzelf los te laten en zich zelf te openen voor de diepten van de ziel? Die beproeving werd Narcissus fataal….

Narcissus was volgens de mythe een atletisch gebouwde en zelfingenomen jongeling. Met zijn verblindende schoonheid had hij menig hart gestolen – echter geen geliefde was hem goed genoeg en zo liet hij alle aanbidders in droefenis achter.

lv-speelfiguren

Op een dag wees hij ook de schone bergnimf Echo af. Ontzet verloor zij haar spraak en kon alleen nog maar herhalen wat anderen zeiden. Als straf voor Narcissus’ ongevoeligheid lieten de Goden hem verliefd worden op zijn spiegelbeeld in het water, terwijl hij dronk uit een bron in een grot. Betoverd door de aanlokkelijke gestalte in het water, strekte hij zijn armen in een omhelzing naar voren….. Zo viel hij de koude diepte in en verdronk! Na enige tijd groeiden daar narcissen langs het water: als een schone lentebloem schonken de goden Narcissus nieuw leven….”

Na afloop van de workshop cyclus kunnen deelnemers de vernieuwde versie van het Levensvisiespel aanschaffen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven