Bericht vanuit de Quest for wisdom foundation

eerste ontmoetingsdag van QFWF
eerste ontmoetingsdag van QFWF

Het Spinnend Web – de Nieuwsbrief –, de Ontmoetingsdagen en het Wijsheidsweb zijn initiatieven van de Quest for Wisdom foundation.
Het Wijsheidsweb is een organisch groeiend web met teksten en ander materiaal zoals poëzie, muziek en zang, foto’s, afbeeldingen en filmpjes over wijsheidstradities uit Oost en West, Noord en Zuid in de vorm van een Rad van interculturele levenskunst.

Na twee eerdere ontmoetingsdagen in 2016 staat tijdens de ontmoetingsdag van 23 juni 2017 het thema “Muren, grenzen en een tussenruimte…” centraal.
Hoor hier de wijsheid van muzen uit het Mouseion van de stichting over dit thema:

Reflecties van Wim Couwenberg, Giovanni Rizzuto en Dirk De Wachter

Het ideaal geen muren maar open grenzen te willen, vraagt om interculturele levenskunst als een parallelle ontwikkeling op drie niveaus:

Ontwikkeling van wereldburgerschap op een weg van glocalisering.

Uit het Wijsheidsweb citeren we een wijze gedachte van professor Wim Couwenberg

Vanwege de graad van complexiteit van de wereldmaatschappij veronderstelt een mondiaal burgerschapsbesef een intellectueel niveau van kennis en inzicht, waaraan alleen hoogopgeleide intellectuele en politieke elites vooralsnog bij benadering kunnen beantwoorden. Ook voor die elites is wereldburgerschap overigens veeleer een rationele categorie dan een emotionele identificatie met de wereldsamenleving en haar belangen. Juist vanwege het bijzonder complexe karakter daarvan kan men beter ook niet spreken van ‘global village’. Globalisering als dominerende eigentijdse trend staat de laatste tijd steeds meer ter discussie, vanwege haar eenzijdige benadering van het wereldgebeuren, waarin uitsluitend de inter/transnationale dimensie tot uiting komt. Vandaar als alternatief het idee van glocalisering, waarin globalisering hand in hand gaat met een opmerkelijk reveil van lokale/nationale identiteiten.

Levenskunst in organisaties ter versterking van sociaal-morele weefsels

We memoreren het inspirerende perspectief van de kringen van bekommernis van filosofe Martha Nussbaum, gevoed met wijsheid uit verschillende culturele tradities en sociale initiatieven. Om dit te realiseren hebben we maatschappelijke kantelaars nodig en wat filosofen als Deleuze en Braidotti een nomadisch denken noemen.

Hierover schrijft Giovanni Rizzuto voor het Wijsheidsweb:

Nomadisch denken is in de eerste plaats een geestelijke en geen fysieke activiteit. Aan fysiek reizen kleeft bovendien een aantal gevaren waardoor zij het nomaden denken eerder belemmert dan stimuleert. Zo kan men het anders-zijn van vreemde culturen gaan idealiseren of omgekeerd de onbekende ander gelijkmaken aan wat ons bekend en vertrouwd is.

Het beoefenen van interculturele levenskunst als individuele opgave en als hartzaak tussen mensen: de waarde van kunst, creatieve processen en compassie

familietransport in Ha Noi
familietransport in Ha Noi

Uit de Wereld van De Wachter een inspirerende gedachte van ons erelid Dirk De Wachter {pp. 37-38}:

De modieuze stiltehype lijkt te verhullen waar het echt om zou moeten gaan: samen- leven. (…) Het met elkaar leven en spreken is een stotterend zoeken, een broos pogen, een twijfelend proberen tussen afstand en nabijheid, tussen afhankelijkheid en autonomie. De woorden die hiervoor nodig zijn kunnen maar gehoord worden tegen een achtergrond van een mild zwijgen. Het is op dat moment dat de echte stilte haar intrede doet …

Deze inzichten laten zien dat maatschappelijke praktijken van interculturele levenskunst langs twee wegen kunnen worden gevoed: vanuit persoonlijke inzet en kleine sociale initiatieven èn vanuit een politiek die niet alleen economische belangen dient maar naar sociale antwoorden zoekt mede vanuit ethische afwegingen …

Maak laagdrempelig kennis met het gedachtegoed van de stichting via gameforwisdom.com.
Wie actief aan de verdere ontwikkeling van educatief activiteiten en wil participeren, of als Quest for Wisdom© spelbegeleider geschoold wil worden, kan zich aanmelden via: heidi@gameforwisdom.com.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven